Zaterdag 13 april was dan eindelijk het moment daar. Het concert waar maanden voorbereiding aan vooraf ging en waar door het orkest en het koor naartoe was gewerkt. Internationale en nationale componisten en artiesten werkten mee, een 75-koppig projectkoor, de blasterbeam van Hans Tijssen was er en dat alles werd interactief gemaakt en aaneengesmeed door Carlo Balemans voor een publiek van zo’n 600 mensen.
Het was een afwisselende avond. De muziek bracht dan weer kippenvel of riep verwondering op. “Wat mooi om te zien dat je als fanfare zo’n symfonisch stuk kunt neerzetten, maar ook laat zien dat je heel andere dingen kunt doen” was één van de reacties. Dat het ook andere reacties zou opleveren was te verwachten. “We hebben laten zien dat je als fanfare muziek kunt laten horen, die niet zo makkelijk in het gehoor ligt. Je maakt geluid met je instrument of speelt ritmes en akkoorden, die je normaal gesproken niet zo gauw speelt. Het zijn omlijstingen van sferen, waar je niet perse comfortabel van in je stoel gaat zitten. Dat wisten we van tevoren, maar we hebben het lef getoond om dat wel te doen. Zo laat je mensen kennis maken met andere muziekvormen en dat is in onze ogen een verrijking van jouw muziekbeleving”, aldus een van de bestuursleden.
De Queen Symphony was interactief door de silent-disco hoofdtelefoons waar één van de 3 solisten op geselecteerd konden worden, waaronder de zusjes Robin en Doris Veldman op viool en cello. Ook dat pakte goed uit. Het hele publiek werd verlicht en aan de blauwe, groene en rode lampjes kon het orkest en de zangers zien op welk kanaal werd afgestemd.
Na de pauze werden de 3 prijswinnaars van de Soundtrip World-award in het zonnetje gezet. Davies Ntambazi uit Kampala in Oeganda kan zijn droom om Youtuber te worden, verwezenlijken. Hij won de 3e prijs met zijn aanstekelijke vioolspel dat werd getoond op het videoscherm en begeleid door het orkest. Octavio Doelwijt kan zijn eigen geschreven piano-bundel uit gaan geven. Hij speelde live de sterren van de hemel met zijn zelfbedachte pianostuk en werd begeleid door het orkest.
De Less is More Band uit Zwolle kwam nadat hun video werd getoond in vol ornaat op het podium de 1e prijs in ontvangst nemen. Zij spelen met hun band onder andere voor ouderen en werken samen met andere orkesten. Met dat geld kunnen zij op meer plekken hun muziek laten horen. Deze Award en het concert laat zien dat op verschillende manieren cultuurparticipatie gestimuleerd wordt. Ook het publiek participeerde in het deel na de pauze, door papier te verfrommelen, te wrijven met de handen of door lekker mee te zingen bij de uitreiking van de Award.
Het stuk The Big Game had haar première die avond. Kaori Neus maakt dit stuk aan de hand van de vlogs die Carlo maakte tijdens zijn wereldreis.
Kateryna Vinitsky zong in haar prachtige outfit het van oorsprong traditionele nummer Oi, na Ivana na Kupala, een arrangement van Natalia Kharetskaya die hieronder een elektronische beat zette. Onder de film van Roy Jonathans van de Dutch Dance Artistry werd live muziek gemaakt, gecomponeerd door Carlo Balemans, met behulp van clicktracks, de blasterbeam, een watergong en kristallen glazen.
Het gedeelte na de pauze was live te volgen via de livestream op de Facebookpagina’s van Soundtrip World en De CMH (en ook terug te zien). Het was een enerverende avond, die aan de reacties te horen een hele belevenis was. Dankzij de Soundtrip World, heeft De CMH letterlijk weer een ander geluid laten horen in de fanfarewereld.
Het A-orkest gaat nu aan de slag met het programma voor CMH Muziek, Borrels & Bites op 28 juni.